Cool Lightroom Presets from Sleeklens

Cool Lightroom Presets from Sleeklens

Vedem astazi fotografi la tot pasul, fie ca ne plimbam pe strazi unde intalnim oameni cu aparate foto care se opresc ca din senin pentru a realiza o poza, fie ca participam la un eveniment si ne intersectam cu fotograful, acel om care, atunci cand duce aparatul de fotografiat la ochi si apasa pe butonul declansator, pentru o fractiune de secunda face ca lumea sa inghete. Fotografiile sunt doar o punte care ne trece de la o simpla amintire la o proiectie cristalina a unei lumi candva “inghetate”, totul datorita unui om iscusit, care a apasat pe un buton atunci cand Universul i-a cerut-o.

Munca unui fotograf de nunta nu se opreste insa doar la activitatea fotografica pe care o presteaza in timpul nuntii sau a evenimentului. Sa fotografiezi un eveniment e partea cea mai frumoasa a vietii de fotograf. Ce poate fi mai placut decat sa privesti lumea prin vizorul aparatului tau si sa o redai intr-o interpretare proprie?

Pentru mine si probabil pentru multi alti fotografi, activitatea “din spatele cortinei” e cea mai solicitanta din punct de vedere al consumului de timp. Procesarea unei singure fotografii poate dura de la 5 minute pana la cateva ore, in functie de cerintele contractului sau de corectiile ample aduse fotografiilor. In umila mea opinie, viata fotografului fara aplicatii precum Adobe Photoshop sau fara Adobe Lightroom ar arata destul de “gri”. Atunci cand vrei sa faci performanta intr-un domeniu atat de subiectiv cum este fotografia, ai nevoie sa fii atent la cele mai mici detalii ale muncii tale de fotograf, pornind de la prima clipa a interactiunii cu clientul, pana la livrarea rezultatului.

Personal, invariabil editez toate fotografiile pe care le realizez in Lightroom. Procesul e relativ simplu odata ce-l deprinzi, desi consuma timp deoarece nu poti aplica intotdeauna aceiasi parametrii de procesare unor poze diferite. Spre exemplu, nu toate fotografiile arata bine color, la fel cum nu toate fotografiile arata bine alb negru. Intre cele doua sunt zeci, sute sau mii de combinatii care pot transforma o imagine aparent banala, intr-o fotografie cu adevarat atractiva. Am cautat mult timp niste setari prestabilite care sa se aplice stilului meu fotografic insa am ajuns intr-un final sa-mi creez singur niste setari proprii pe care sa le aplic unor cadre/fotografii distincte, aducand apoi doar modificari minore pentru a mentine acea tusa personala. Nu au functionat niciodata presetarile gratuite, inca o confirmare a sintagmei “gratis nu exista!”.

Recent insa, drumurile mele s-au intersectat cu echipa de profesionisti de la Sleeklens care vin in ajutorul fotografilor cu nenumarate solutii pentru Photoshop si Lightroom care sa le eficientizeze timpul, sa le sporeasca productivitatea si sa le stimuleze creativitatea. Asa am intrat in posesia celor 112 presetari pentru Lightroom dedicate editarii fotografiilor de nunta. La doar cateva click-uri distanta iti poti transforma procesul de editare foto intr-o provocare a creativitatii si totul intr-un timp foarte scurt. In plus, pe langa cele 112 preseturi, toate denumite foarte sugestiv dupa cum veti vedea mai jos, pachetul Forever Thine, creat special pentru fotografii de nunta, vine cu un numar de 23 de pensule, la randul lor cu denumiri sugestive, care au functionalitati diferite, de la dodge and burn la chestii mult mai complicate care ti-ar lua mai mult timp ca sa le faci de unul singur.

Trebuie totusi sa luam in considerare ca acele imagini care au nevoie de editare in Photoshop, desi presetarile Forever Thine vor salva mult din timpul fotografului, nu-l vor scuti pe acesta de corectii suplimentare.

Ar mai fi de mentionat ca cele mai bune rezultate se obtin la editarea fisierelor RAW, chiar daca pare redundant. Am intalnit multi fotografi care fotografiaza in format JPEG. Eu, de cand ma stiu am tras numai in format NEF, respectiv RAW-ul celor de la Nikon, asigurandu-ma astfel ca cele mai mici erori pot fi corectate ulterior fara a periclita calitatea si detaliile.

Am pregatit cateva exemple pentru a ne face impreuna o idee despre ce pot face solutiile eficiente de la Sleeklens.

Exemplul 1: Timp de lucru aproximativ 2 minute

Pentru aceasta editare am folosit urmatorii pasi:

 1. Preset: Base-Sunset Tone –  pentru a corecta lumina si tonurile de culoare;
 2. Preset: Exposure – Close Shadows – pentru a reduce zonele de umbre si a mari contrastul;
 3. Preset: Color Correct – Reduce Blue Tone – efect subtil pentru a mentine o atmosfera calda;
 4. Preset: Tone/Tint: Fading Dream – reduce contrastul in zonele inchise si aplica un filtru cald;
 5. Preset: Vignette – Black Dreamy – aplica o vigneta medie pentru a evidentia mai bine subiectul;
 6. Brush: Wedding: Clarity & Detail – asa cum ii spune si numele, pentru a creste claritatea si a evidentia mai bine detaliile;
 7. Brush: Face – Sharpen Face – pe langa claritate vine si cu o corectie de highlights potrivita pentru a evidentia detaliile rochiei;

Preset-urile pe care le-am folosit au fost suprapuse pentru ca apoi sa folosesc pensula pentru a corecta anumite zone din fotografie, preponderent in jurul subiectului. In acest caz nu am adus nicio modificare setarilor prestabilite, asa cum au venit ele in pachet. Vom vedea in exemplul urmator ca acest lucru este permis dupa bunul plac al fotografului.

Imaginea intiala arata astfel:

Click on the image to enlarge

Imaginea ar avea nevoie de niste corectii in Photoshop, cel putin eliminarea acelui cablu negru si a unei parti din vegetatie care pe mine ma deranjeaza. E o chestiune de gusturi pana la urma.

Exemplul 2: Timp de lucru 3 minute

Click on the image to enlarge

Pasii editarii au fost:

 1. Preset: Base – Soft Dream – pentru a reduce umbrele din zonele intunecate;
 2. Exposure -0.30 – dupa corectia de shadows am avut nevoie de o corectie mica a expunerii pentru a mentine atmosfera in fotografie;
 3. Preset: Tone/Tint – Color Wash – o presetare care transforma subtil imaginea intr-una vintage;
 4. Preset: Tone/Tint – Heat up – pentru un aspect mai cald;
 5. Preset: Tone/Tint – Wedding Greens – o setare care in cazul meu a lucrat la tonurile pielii crescand un pic si contrastul in zona fetei;
 6. Preset: Vignette – Black Dreamy – aceeasi vigneta folosita anterior care-i exact pe gustul meu;
 7. Preset: Wedding Mate – Contrasty – care reduce din saturatia culorilor, dar le face mai vibrante si da pozei un aspect “mat” care pare sa fie la moda in perioada aceasta;
 8. Exposure -0.50 – am simtit nevoia sa readuc expunerea in parametrii doriti;
 9. Brush: Light – Reduce Highlights – am corectat zonele supraexpuse ramase in special in zona fetei, care a fost iluminata din lateral cu un blit declansat wireless;
 10. Contrast +25 – fiind ultima setare aplicata inainte de a exporta imaginea;

Iata si imaginea de la care am plecat:

Click on the image to enlarge

Ceea ce ar fi de retinut este ca odata obisnuit cu presetarile timpul de lucru scade. Eu inca ma familiarizez cu ele si am nevoie in continuare sa previzualizez imaginea in Navigatorul Lightroom-ului.

Exemplul 2: Timp de lucru sub 2 minute

Pentru ca ochiul meu s-a format intai in fotografia de strada, imaginile transpuse in alb si negru imi sunt cele mai dragi. In cazul exemplului de mai jos toata editarea a insemnat doar cateva click-uri.

Click on the image to enlarge
 1. Preset: Wedding Black&White – Repulsion – un preset care mi-a parut atat de potrivit imaginii selectate incat nu am simtit ca ar mai avea nevoie de mare lucru de aplicat ulterior. Un preset perfect, din punctul meu de vedere.
 2. Preset: Polish – High Contrast – aduce un pic de contrast evidentiind astfel zonele diferentele dintre zonele intunecate si cele luminate, dand o nota de dramatism;
 3. Brush: Light – Reduce Highlights – o pensula aplicata in zona rochiei;
 4. Brush: Burn – pentru a aplica corectii subtile in zonele arse;

Imagine initiala arata astfel:

Click on the image to enlarge

Asa cum spuneam ceva mai devreme nu am petrecut prea mult timp cu pachetul de presetari Forever Thine oferit de Sleeklens, insa mi-a fost foarte usor sa ma acomodez cu ele, mai ales ca sunt structurate logic si acopera cam tot ce-si poate dori un fotograf de nunta care proceseaza in Lightroom. Le vad potrivite mai ales celor care abia au pasit in sfera fotografiei de nunta si care inca isi contureaza stilul personal. Pentru cei cu experienta totusi, Forever Thine ofera o aer proaspat in editarea foto, diferit dar cat de poate de autentic.

Referitor la cost, daca iau in calcul timpul petrecut pentru editarea in Lightroom si la cat de important e acesta pentru mine, cei 39 USD reprezinta un cost infim daca ar fi sa luam in considerare faptul ca o echipa de profesionisti a lucrat asiduu pentru a face viata fotografilor mai usoara.

Din punctul meu de vedere Forever Thine merita ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Share it if you like it!!!